Les dones i el seu lloc al món STEAM

Les dones i el seu lloc al món STEAM

LES DONES I EL SEU LLOC AL MÓN STEAM.

 

Segons la Unesco, només el 28% dels investigadors científics al món són dones. Encara que aquestes dades mostren que el nombre de dones dins de les carreres científiques va augmentant, encara ens trobem lluny de la igualtat en aquesta branca, sí que ve una preferència per estudis relacionats amb les humanitats o les ciències socials. En llegir això pensem: Com podem fer que els números canviïn? Encara que sembli difícil, la resposta a aquesta pregunta es troba a la visibilització de dones científiques. En la nostra experiència, creiem que una altra manera d’atreure les dones cap a la ciència és traient-les al seu entorn des d’edats primerenques. En aquest punt, és on entra en joc la robòtica i la programació a les escoles, principalment, per atraure el sector femení i fer-lo més atractiu per a elles.

PERÒ PROGRAMAR… PER QUÈ?

Les noves tecnologies (que això de noves podríem ometre-ho o substituir-ho per “actual”) formen part de la nostra vida, i sobretot estan especialment integrades en el dia a dia dels nens i nenes. Això ens ha d’alertar que aquesta aplicació diària de la tecnologia no anirà a menys, sinó que, per contra, serà cada cop més marcat. Per això, ens hem de conscienciar (i conscienciar les futures generacions) de la importància de “saber controlar una màquina”. Aquesta és una pregunta que es pot fer el lector, però a continuació explicarem breument, perquè considerem que és important programar:

 

1. Per aprendre més que només codi.

Quan parlem d’aprendre codi no pretenem que una nena de 6 anys pugui crear el seu programa, sinó que volem que aprengui a interioritzar un nou llenguatge

El Periodista Ariel Torres ho explica perfectament quan diu que “Quan parlem d’ensenyar-los a programar volem transmetre’ls un concepte que és axial: que nosaltres, els humans, estem al comandament, que la màquina no fa res per les seves, que obeeix cegament allò que digueu el codi.” L’objectiu principal en ensenyar programació no és formar un grapat d’informàtics i programadors, sinó donar a cada estudiant les eines necessàries perquè es puguin desenvolupar i desenvolupar en un món digital

2. PER EDUCAR ELS “NATIUS DIGITALS”

És sorprenent veure com una nena que encara no sap escriure, és capaç de manejar una Tablet o un telèfon mòbil. Aquesta generació va néixer amb la tecnologia sota el braç. Fem-ne creadors, investigadors, inquiets, científics… I eduquem-li que, no han d’utilitzar les aplicacions que els ofereixen, sinó que poden crear les seves pròpies

3. PER INCENTIVAR L’ESTUDI DE CARRERES RELACIONADES.

Començàvem l’article anomenant la bretxa que hi ha entre les dones que estudien ciències o humanitats. Si obrim aquest món a les dones, podem despertar-hi un interès per aplicar la tecnologia en un àmbit social. 

4. PER COMBATRE ESTEREOTIPS.

En ple començament del Segle XXI encara hem de bregar amb estereotips passats: el rosa és de nenes, només juguen a futbol els nens… Les ciències no distingeixen de sexe, edat o religió, estan obertes per a tothom. Potser la cura d’una greu malaltia estigui en mans d’una nena que desconeix com pot ser de fascinant treballar en un laboratori de biotecnologia…. 

5. PER ENSENYAR A PENSAR.

Hem deixat el darrer punt per al final perquè considerem que és el més important. Necessitem inculcar a les futures generacions la importància de pensar, aprendre i ser capaços de decidir per ells mateixos. I com pot aconseguir la programació això a les nenes? Bé, entre altres coses, a grans trets, quan programem alguna cosa, hem de prendre decisions i estudiar totes les possibles variables que ens puguin passar, i aquí, estimat lector, estem pensant

EN DEFINITIVA.

Hem parlat de la importància de programar i portar les ciències a les futures dones, però això no s’acaba aquí. La tasca passa per, principalment, generar interès en les nenes perquè s’acostin a aquest món on puguin comprovar que la tecnologia ofereix solucions a experiències i problemes reals i que elles poden trobar la solució des d’una mirada diferent del que s’ha ofert fins ara.


No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Escríbemos
¡Hola!

¿En qué podemos ayudarte?