Com aprendre a programar amb Videojocs

Com aprendre a programar amb Videojocs

Per a què serveix programar? Fins fa poc enteníem que la programació era només per a informàtics o enginyers d’automatització, si no pertanyem a aquests dos sectors no ens interessa aprendre, per a què si a més és complexa i laboriosa sembla quelcom de memorístic i que requereix de grans coneixements de lògica-matemàtica.  Però aquesta creença està caducada.

Les persones que ens dediquem a la formació STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) estem veiem dia a dia com la programació pot ser molt útil en l’aprenentatge i desenvolupament de petits i adults.

Com? La importància de l’ensenyança de l’STEAM està cada dia més a l’ordre del dia, sabem que ajudarà al desenvolupament el que venim anomenant les habilitats del segle XXI necessàries per adaptar-se a la nova realitat, i segons la UNESCO i l’estudi de Jacks Delors són:  (aprendre a ser, a conviure, a fer i a estar) i per a tal d’aprendre-les es requereix fomentar :

  • El treball en equip
  • La creativitat
  • El pensament crític
  • El llenguatge computacional
  • La iniciativa, autonomia i responsabilitat
  • Solucionar problemes fent servir les noves tecnologies

 

Però com pot la programació ajudar a treballar aquestes habilitats tant importants?

 

Des de ben petits els infants poden programar fent servir diferents eines que existeixen al mercat, ja sigui amb petits robots o aplicacions. Actualment els més populars com a robots tenim la Beebot i els diferents robots de LEGO Education o Sphero, per programar podem fer servir els softwares de LEGO, o el famós SCRATCH i també diferents programes de Microsoft. La majoria per programar per blocs.

 

Quan l’alumn@ programa, el que fa de forma simplificada és posar en ordre “ordres”, es veu obligat a endreçar les idees perquè la conseqüència d’aquestes repercuteixin en una acció que compleixi el repte que se li ha proposat o s’ha posat ell@ mateix@. Evidentment, això no és fàcil, i per tant no s’aconsegueix a la primera ni a la segona, que passa doncs? Que es cometen errors, i aquests s’han de trobar, identificar i solucionar, s’ha de tornar a provar una i una altra vegada, practicant constantment l’assaig i l’error. Ja ho va descobrir el Seymour Paper al 1967 amb el llenguatge Logo, però era molt d’hora perquè la societat ho entengués.

 

Quan l’aprenent ha de buscar una solució al problema ha de posar en pràctica la seva creativitat, buscant en les seves idees i recursos propis alternatives i possibilitats. La programació està fomentant un exercici constant de pensament crític, de creativitat, de resolució de problemes, de buscar ajuda o escoltar altres idees (treball en equip), i tot això, és el que anomenem en pedagogia aprenentatge actiu ja que fomenta la iniciativa i l’aprendre a aprendre. Així doncs estem parlant d’un recurs molt poderós pedagògicament parlant.

 

Però que passa quan ja no volem programar amb blocs? Quan volem que la programació que practiquem s’assembli més a un llenguatge de programació escrit i sigui de cert nivell? Llavors tornem a la creença de la que parlàvem en un inici. I és aquí on ha aparegut un videojoc que ens ha deixat molt sorpresos perquè dona una solució engrescadora a l’aprenentatge de la programació real. Avancem mitjançant programes senzills i en un curt espai de temps, superant una sèrie de missions, anem assimilant la lògica de la programació. Les diferents biblioteques i assistents ens ajuden a prosseguir el nostre propi ritme d’aprenentatge.  Estem parlant de CodedArena , un videojoc que neix de les aules de secundària per portar l’aprenentatge de la programació a tots els perfils i nivells. Engresca als joves i acompanya al professor amb una plataforma educativa de seguiment dissenyada amb intel·ligència artificial.

Encara no saps programar? A què esperes?

Escrit per Mar Soler, Mestre i pedagoga, CEO de Niueduca (Empresa d’innovació educativa especialitzada en Tecnologia, creativitat i desenvolupament personal)

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Escríbemos
¡Hola!

¿En qué podemos ayudarte?